alle 128 titels op een rij (met cover scans!)

alle verhalen op een rij

de "onmogelijke" delen 5 en 6

nummer 129?

achtergronden Nederlandse reeks

wie is Tex?

mijn verzameling

vreemd geprijsde Tex Willers

nieuw in 2003: De vier moordenaars

Tex in het buitenland

home

 

 

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

         

DE NEDERLANDSE TEX WILLER REEKS

Het begon allemaal ergens in 1971, in dat jaar werden de eerste Nederlandstalige boekjes gedrukt (in Finland). Rond die tijd verscheen ALARM IN FORT SUMMER! in de Nederlandse en Vlaamse kiosken. Tussen 1971 en 1981verschijnen er in totaal 128 boekjes.

De Tex Willer avonturen stammen oorspronkelijk uit ItaliŽ. Alle Nederlandse boekjes zijn dan ook vertalingen van een Italiaanse herdruk-reeks. De vertaler was Jan de Winter ©. In ItaliŽ begon de reeks al sinds 1948, met het boekje IL TOTEM MISTERIOSO. Die eerste avonturen in ItaliŽ zijn echter nooit in het Nederlands vertaald.

In het begin wordt de serie hier uitgegeven door de uitgeversmaatschappij WILLIAMS NEDERLAND gevestigd te Naarden. Later wordt het een uitgave van CLASSICS NEDERLAND, gedistribueerd door o.a. de Vrijbuiter en Betapress. Vanaf Tex Willer nummer 107 verdwijnt de aanduiding CLASSICS van de voorpagina en wordt de serie uitgegeven door Uitgeverij Kontekst B.V. Deze laatste uitgever heeft er blijkbaar niet zo veel vertouwen meer in en stopt met de Nederlandse reeks na het verschijnen van deel 128.

De Nederlands/Vlaamse reeks werd parallel uitgegeven met de Finse, Noorse en waarschijnlijk ook met de Zweedse reeks. Maar wanneer hier de reeks stopt, gaat men in ScandinaviŽ vrolijk verder met de publicaties. Nog altijd worden de avonturen van Tex in die landen uitgegeven!!!

Omdat vrijwel elk Tex Willer avontuur over meerdere boekjes verspreid wordt ("wordt vervolgd"), eindigt het allerlaatste Nederlandse avontuur in deel 128 (De ontmaskering) nogal abrupt.... Wie wil weten hoe het avontuur Overval op de postkoets afloopt, zal een cursus Italiaans, Fins of Noors moeten gaan volgen...of deze site in de gaten moeten houden...

Medio 2003 verschenen er dan onverwachts toch weer een paar Tex Willer albums in Nederland. De serie "De vier moordenaars" omvat vier delen op A4 formaat en zijn volledig in kleur gedrukt. Heel wat anders dus dan de oude boekjes en voor menig Te Willer fan was het wel even wennen...

 

© bedankt Klaas de Krijger van de Nederlandse Classics Prijscatalogus (al sinds 1992)