terug naar de Nederlandse reeks

home

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

ACHTERGRONDEN NEDERLANDSE REEKS

Zoals al eerder vermeld, verscheen het eerste Nederlandse boekje in 1971. Daarna volgde gedurende tien jaar elke maand een uitgave. Tegelijk met de Finse reeks werden de verhalen uit het Italiaans vertaald. Er kon worden geput uit een groot aantal Italiaanse verhalen, want de verhalen werden overgenomen uit een eveneens maandelijkse Italiaanse reeks die (met voor een deel herdrukken) al in 1960 startte (en die nog steeds verschijnt!!!).

De keuze welke verhalen in Nederland en Vlaanderen werden gepubliceerd lijkt volledig willekeurig. Ook de tekeningen op de voor- en achterkant van de albums komen lang niet altijd overeen met de Italiaanse reeks. Zo moet Tex Willer nr. 3 "Navaho bloed" (1971) overeenkomen met het Italiaanse nr. 51 "Sangue Navajo" (1965). De voorkant van de Nederlandse nr. 3 is echter identiek aan het Italiaanse nr. 52!

Het vergelijken van de Nederlandse en Italiaanse reeks is dus niet zo eenvoudig, misschien dat ik me er later nog eens in verdiep.....

 

Het eerste Tex Willer boekje kostte in Nederland slechts f 1,25 en in België 22 franc.

Vanaf boekje 29 werd de prijs opgeschroefd naar f 1,50. Vanaf nr. 39 kostte een Tex Willer f 1,75. Deze prijs bleef een paar jaar gehandhaafd, maar vanaf nr. 71 werd de prijs verhoogd naar f 1,95. Kort daarop werd de definitieve prijs voor de rest van de serie bepaald op f 2,50.

Tegenwoordig kunnen de meeste boekjes nog wel tweedehands gekocht worden voor ongeveer een knaak per stuk. Op een paar nummers na zijn de meeste boekjes redelijk eenvoudig te vinden op de bekende stripbeurzen en in stripantiquariaten : zie de pagina 'waar nog te koop?' elders op deze site.

 

De cover van een Tex Willer boekje wordt identiek op de achterzijde van dat boekje herhaald, echter zonder de titels en het 'Tex Willer Classics' logo.

Soms was de voorplaat een 'neutrale' tekening (zoals hiernaast), maar soms hadden de covers wel degelijk een relatie met de inhoud van het boekje. Een goed voorbeeld hiervan zijn de delen 43 tot en met 46.

Maar af en toe was de voorplaat wel erg vreemd: boekje nummer 10 heet 'Gerechtigheid in de woestijn', terwijl de voorplaat Tex en Carson in een sneeuwstorm toont...

 

Bij Tex Willer nr. 67 is men blijkbaar vergeten de titel op de voorzijde te vermelden, of was er gewoon geen plaats? Gelukkig staat de titel nog op de zijkant vermeld: 'Een boodschap voor Cochise!'. 

Tex Willer is duidelijk een studio reeks, alhoewel de lettering en vertaling vaak goed verzorgd zijn. Kleine foutjes zijn er wel te vinden. Zo mist er bij de originele nummer 3 de titel op de rug van het boekje. Bij de herdruk wordt dit hersteld. De titels worden vaak op de voorzijde geaccentueerd met een uitroepteken, maar dit teken wordt op de rug dan weer vergeten. Bij boekje 104 staat op de rug de titel De Ring tussen aanhalingstekens, ook dit is een eenmalige actie.

 

 

Voor de uitgave van Tex Willer nr. 63 was er wel erg weinig inspiratie voor de cover. De voorplaat van 'Oorlogstrommen' is identiek aan nr. 6 'De sluipmoordenaar'. Of werd de juiste cover niet op tijd uit Italië ontvangen?

 

 

De slimme verkooptruc voor alle boekjes was natuurlijk het feit dat de meeste verhalen van het ene nummer in het andere doorlopen ('wordt vervolgd'). Alleen in de nummers 14, 15 en 21 is van de eerste tot de laatste pagina precies één avontuur te lezen. Extreem kort zijn de avonturen in nrs. 2 en 28: die zijn nog korter dan de 128 bladzijden van één boekje. Heel lange verhalen zijn er natuurlijk ook. Er zijn minstens vijf verhalen die over vier boekjes verdeeld worden: nrs 43-46, 58-61, 61-64, 89-92 en 96-99.