terug naar de Nederlandse reeks

home

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

ALLE VIER DELEN VAN "DE VIER MOORDENAARS" VERSCHENEN

 

LAATSTE NIEUWS (d.d. 27 januari 2005): het vierde en laatste album uit de reeks (Finale Kwijting) is verschenen en is in de betere stripwinkel te koop...

Op 24 januari 2003 werd er voor het eerst in ruim 20 jaar een gloednieuw Tex Willer avontuur in Nederland en Vlaanderen gepubliceerd. Het betrof het eerste deel van het vierluik "De vier moordenaars". Titel van het eerste album is "De eenzame ruiter". Medio mei 2003 verscheen reeds deel 2 in de reeks: "De broertjes Barrett". Deel 3 getiteld "Onrust in Richfield" verscheen in januari 2004 en het laatste (extra dikke) deel 4 "Finale kwijting" kwam een jaar later, in januari 2005, in de winkels. 

         

Het verhaal is geschreven door Claudio Nizzi, de huidige scenarist van de studio reeks die nog altijd maandelijks in Italië verschijnt. De tekenaar heeft echter nog nooit voor die reeks getekend: Joe Kubert, levende legende van de Amerikaanse comics. Hij tekende onder meer Tarzan, Batman en The Flash. Het kostte Kubert ongeveer vijf jaar om het vierdelige verhaal van Tex - De vier moordenaars - te vervaardigen. Het complete avontuur is in Italië in één 240 pagina's tellend album verschenen (juni 2001).

Behalve in Nederland zijn de albums ook in Frankrijk ("Les quatre tueurs" hardcover albums) en Duitsland ("Die gnadenlosen Vier" hardcover albums) gepubliceerd. In Finland zal het verhaal, waarschijnlijk, in één dik album verschijnen. Een engelstalige versie (Amerikaans) werd wel aangekondigd maar ook weer gecancelled. Toch lijkt het er op dat in de loop van 2005 het hele verhaal in één engelstalig zwart-wit album zal verschijnen (klik hier voor meer informatie).

Deze onverwachte "nieuwe Nederlandse reeks" is nauwelijks te vergelijken met de oude. Oké, de hoofdpersoon heet Tex en draagt z'n kenmerkende gele overhemd met blauwe jeans. Maar zijn onafscheidelijke vrienden Kit, Tijger en Carson zul je niet aantreffen. Natuurlijk is de tekenstijl van Kubert anders die van de oude reeks. Bovendien is er nooit eerder een full color Tex Willer avontuur in ons land verschenen en ook nooit op A4 formaat. 

   

Opvallend is dat Tex' taalgebruik sinds 1981 behoorlijk veranderd is. Zo kon je Tex of Carson in de oude reeks hooguit betrappen op een uitspraak als "vervloekt, die verdoemde jakhals schiet met scherp"; in de nieuwe albums vliegen de schuttingwoorden je om de oren. Tex evolueert mee met onze eigen samenleving, zo lijkt het... Helaas vertoont de Nederlandse lettering/vertaling van deel 1 nogal wat foutjes. Regelmatig mist er een woord of ontbreekt er een letter - slordig dus. Delen 2, 3 en 4 zijn gelukkig veel accurater.

Het nieuwe Nederlandse album werd al voor april 2002 aangekondigd. De werktitel was toen nog "De broertjes Barrett".

    

Hieronder de cover van de Amerikaanse versie die uiteindelijk gecancelled werd:

          

Uitgeverij voor Nederland en Vlaanderen is Prestige in Amsterdam. Distributie wordt in Nederland door Van Ditmar Boekenimport en in België door Stribbel Strips verzorgd.

Wil je de boeken bij de lokale stripwinkel bestellen, dan zijn dit de ISBN nummers: 90-76752-41-9 voor deel 1;  90-76752-45-1 voor deel 2; 90-77001-46-8 voor deel 3 en 90-77001-71-9 voor deel 4. Prijs is 5,99 Euro per album.