terug naar De Nederlandse reeks

home

 

 

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

Deel 5 uit 1971          Deel 6 uit 1971

DE "ONMOGELIJKE" DELEN 5 & 6 

Een ieder die de Nederlandse Tex Willer boekjes verzamelt zal het weten: de zeldzaamste boekjes uit de reeks zijn de delen vijf en zes. Deze twee boekjes zijn nauwelijks nog te vinden en voor bijna iedereen zijn het de twee laatste nummers die nog missen in de verzameling.

Wat is nu eigenlijk de reden voor de zeldzaamheid van deze boekjes? De meest gangbare verklaring is dat de serie aanvankelijk, in 1971, niet erg populair was. De verkoop viel tegen. Daarom zou men na de uitgave van de eerste vier delen de oplage flink verkleind hebben. Toen de nummers 5 en 6 in de winkel lagen begon de verkoop toch aan te trekken en werden de oplagen weer groter. Dat klopt ook wel, want deel 7 is makkelijker te vinden en de eerste vier delen werden daarna zelfs nog herdrukt. Hadden ze dat met 5 en 6 ook maar gedaan...

Maar er is nog een verhaal dat de ronde doet: tijdens het drukken van de delen 5 en 6 zou er een flink aantal misdrukken zijn gemaakt. Die misdrukken konden natuurlijk niet verkocht worden, hetgeen de kleine oplage van delen 5 en 6 verklaard. Er was geen bewijs voor dit verhaal, maar onlangs werd er een deel 6 "ontdekt" waarbij de binnenzijde voor de voor- en achterkaft geheel wit blijkt te zijn! Zonder enige twijfel een misdruk. De promotie voor Pecos Bill Classics en voor Spinneman zijn weggevallen.

 

Deze ene misdruk is blijkbaar toch in omloop gebracht en is daarmee waarschijnlijk het zeldzaamste Tex Willer boekje in Nederland. Bent u ook in het bezit van de delen 5 en 6? Wilt u dan eens kijken of u ook een misdruk bezit? Het is erg interessant om te weten of er nog meer misdrukken van deel 6 resteren - en of er ook bij deel 5 sprake is geweest van een misdruk. Alvast bedankt voor uw hulp!

Wat is de waarde van de nummers 5 en 6? Zo af en toe komt er nog één van deze twee delen in de verkoop. In de tijd dat deze Nederlandse Tex Willer Homepage bestaat heb ik in totaal drie maal een deel 5 gevonden en vier maal een deel 6. Ook werd deel 6 een paar keer op internet en op stripbeurzen aangeboden. Het lijkt er daarom op dat deel 5 de zeldzaamste is van de twee. Meestal wordt er rond de 45 Euro voor betaald, maar voor zover bekend is het record 60 Euro (in Groningen, deel 6 in zeer mooie staat). Maar als je geregeld een rommelmarkt of vrijmarkt bezoekt is er natuurlijk altijd de kans dat je zo'n boekje ontdekt in de doos met aanbiedingen... succes!

De Engelse nummer 5   De Duitse deel 6   Israelisch boekje met verhaal uit "onze" delen 5 en 6   De Zweedse nummer 6

Een andere oplossing is het zoeken naar een buitenlandse vertaling. Onze delen 5 en 6 zijn in dezelfde uitvoering verschenen in Duitsland, Engeland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Voor de gemiddelde Nederlander zijn dan alleen de Duitse en Engelse versies een optie, wil je het verhaal ook daadwerkelijk kunnen lezen. De Duitse boekjes (acht in totaal) zijn nog wel te vinden op internet, maar juist 5 en 6 lijken ook hier zeldzaam te zijn. De Engelse boekjes (14 in totaal) zijn minstens net zo zeldzaam als de Duitse... De Italiaanse versies moeten nog wel te vinden zijn, al dan niet in herdruk. Waarschijnlijk moet er ook een Franse versie zijn, alhoewel dan de cover zeker anders zal zijn. Toevalligerwijs bevat het enige Israelische exemplaar in mijn collectie ook het verhaal van de sluipmoordenaar! Laatste mogelijkheid is een Finse herduk ("Kronikka 3") waarin precies onze delen 5 en 6 gebundeld zijn.

 

Edward bedankt voor het "ontdekken" van de misdruk deel 6!