terug naar de Nederlandse reeks

home

 

 

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

 

Deel 129 nu eindelijk als album te koop

Laatste nieuws april 2013: herdruk met 50 exemplaren nog enkele bij ons te koop... 


De meeste mensen die deze site regelmatig bezoeken weten het wel: ik ben al een paar jaar bezig met het vertalen van het nooit in Nederland verschenen nummer 129 uit de Tex Willer reeks. Na 128 delen was het in 1981 opeens afgelopen met Tex Willer in Nederland. Blijkbaar werden er niet meer voldoende boekjes verkocht. Als je zo'n beetje de hele Nederlandse serie compleet hebt dan blijf je natuurlijk wel met een prangende vraag zitten: hoe zal dat laatste avontuur toch eindigen? Want zoals de meeste Tex Willer boekjes eindigt ook deel 128 doodleuk met de mededeling "wordt vervolgd". Nou, mooi niet dus! Tenminste niet in Nederland...tot september 2007...

Dat waren dus de famous last words van Carson in deel 128: "Laat dat maar aan mij over!". 

En toen werd het stil......maar niet in Finland. Zoals bekend is de gehele Nederlandse reeks parallel met o.a. Finland gepubliceerd. Sterker nog, die serie loopt anno 2007 nog steeds door! Wat een mazzelaars daar in Finland. In dit Finse boekje loopt het verhaal Overval op de postkoets nog 68 pagina's door. Het begint als volgt:

 

Niet te begrijpen voor een Nederlander natuurlijk.... Shakki ja matti betekent in ieder geval Schaakmat, dus ongetwijfeld was dat de titel van onze deel 129 geworden (de Finse boekjes hebben geen titel op de cover of rug).

Ik heb één van de grootste Finse Tex Willer fans, Janne Viitala, bereid gevonden om alle resterende 68 pagina's van dit verhaal te vertalen. Hij vertaalde van het Fins naar het Engels, vervolgens werd dat dan weer van het Engels naar het Nederlands vertaald. Dat begon in april 2003. Ik heb vervolgens de lettering verzorgd, de pagina's weer ingescand en op deze site gepubliceerd. Begin december 2005 was het dan eindelijk zo ver: alle 68 pagina's zijn vertaald en worden on-line gezet. Er moest toen nog maar 1 ding gebeuren: een drukker of uitgever vinden die deze pagina's voor een vriendenprijsje tot een boekje kan drukken. Medio 2007 kwam ik in contact met Peter Bonte. Hij was bereid om een proefdruk te maken en daarna een serie.

De proefdruk zag er fraai uit en de eerste 50 stuks van deel 129 waren op de stripbeurs van Houten 2007 gereed. Deze eerste druk was binnen twee weken uitverkocht... 

Deze eerste druk omvatte dus 50 exemplaren, deze werden genummerd van 1 tot 50 wat het voor de verzamelaars een extra meerwaarde moet geven. Prijs van het boekje was 15 Euro (bij voorinschrijving).