terug naar Wie is Tex?

home

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

VIJANDEN VAN TEX

Natuurlijk komt Tex in elk avontuur wel ťťn of meerdere boeven tegen. Deze 'bad guys' zijn grofweg in te delen in een aantal regelmatig terugkerende categorieŽn: 
  • blanke schurken
  • slechte indianen
  • chinezen
  • magiŽrs
 Mitla, heerseres der wolven

In de delen 36 en 37 is deze mooie indiaanse de tegenstander van Tex en zijn vrienden. Samen met een hulpje (Guaimas, de duivelsgeest) terroriseert ze een aantal lokale indianenstammen. 

Ze komt nogal onbenullig aan haar einde: nadat Guaimas al door Tex is neergeknald, struikelt ze in haar eigen geheime kelder en wordt door een gifslang gebeten. 

Mefisto

Dit heerschap zien we terug in meerdere avonturen. Voor het eerst in de Nederlandse reeks in de nummers 39, 40 en 41 (Gilas!, De hut aan de Colorado en Een duivelse intrige). Vreemd genoeg wordt Mefisto daar geÔntroduceerd als 'een oude vijand van Tex en Carson'. Nou ja, in de Italiaanse reeks zeker. Mefisto beschikt over een heel scala van zwarte magische krachten. Hij gebruikt ook wel de naam Dr. Anatas en het anagram Dr. Fiesmot. Hij keert weer terug in nummers 80 en 81 (De rode draak en Spoken!). Tensloote is hij weer present in de nummers 111, 112 en 113 (Hinderlaag in Washington, De zwarte baron en Mefisto delft het onderspit). 

In ItaliŽ was Mefisto kennelijk een erg populaire tegenstander van Tex, daar is later nog zijn zoon Yama ten tonele verschenen. Helaas zijn die verhalen nooit in het Nederlands vertaald.....

 

Proteus, de geheimzinnige mister P.

Het heerschap Proteus is een meester in vermommingen. Verkleed als Mexicaan, Indiaan of kapitein der Cavalerie bezorgt hij Tex heel wat hoofdbrekens. Als eerste zien we hem in nummer 28 (De mysterieuze mister "P"). Aan het einde van dit korte verhaal wordt hij door Tex gearresteerd, maar kennelijk is hij een tijdje later uit de gevangenis ontsnapt, want in de nummers 84 en 85 (De razernij van Cubero en De man met de vele gezichten) keert hij weer terug.