terug naar Tex in het buitenland

home

 

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

 Nummer 8 uit 1971    Nummer 11 uit 1978     Nummer 7 uit 2001

TEX IN NOORWEGEN

Noorwegen kent een lange Tex Willer traditie, sterker nog: je kunt er nog steeds iedere maand een nieuw boekje kopen! Het begon allemaal in 1951, toen er voor het eerst een Tex Willer verhaal werd gepubliceerd in het tijdschrift "Seriemagasinet". In dit tijdschrift werden diverse Italiaanse en Amerikaanse comics gepubliceerd (later ook Engelse en Franse). Dit blad is van origine Zweeds, maar werd ook in het Noors vertaald.

Seriemagasinet uit 1954...

Het Tex Willer avontuur werd altijd achterin het blad geplaatst. Omdat de cover in kleur was, werd de laatste bladzijde van het Tex avontuur ook in kleur gedrukt (de rest van het blad was in zwart/wit). De aanwezigheid van Tex Willer in Seriemagasinet werd beŽindigd in 1955. Het tijdschrift had nooit een cover met Tex Willer, de covers werden door een Zweedse tekenaar voorzien van een cowboy tekening. De kwaliteit van deze covers is een stuk minder dan bijvoorbeeld de mooie covers van Galep.

In 1971 startte de bekende West-Europese Tex Willer serie, ook in Noorwegen. En net als in Finland verschijnen de boekjes vandaag de dag nog altijd. Eerst met een eigen Tex Willer logo, later met "ons" logo. In het begin hadden de boekjes een eigen titel, maar op een bepaald moment verdwijnt deze titel om later toch weer terug te keren.

Nummer 1 uit 1971     Nummer 6 uit 1979

Vanaf het jaar 2000 worden er in Noorwegen ook albums op A4 formaat gepubliceerd, gelijk aan de Italiaanse Maxi Tex publicaties. Elk jaar komt er zo'n Noors album uit.

Tex special nummer 3

 

De informatie over Tex Willer in Noorwegen werd verkregen via Jon Inge Zazzera en Tor Arne Hegna. Veel meer mooie covers zijn te vinden op de site van laatstgenoemde: http://www.tegneserier.no/1 en http://www.tegneserier.no/2.

Indien er iemand meer informatie heeft dan is die altijd welkom.