terug naar Tex in het buitenland

home

 

 

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

     

TEX IN FRANKRIJK

Update prachtige Clair de Lune uitgaven helemaal onderaan deze pagina...

Frankrijk heeft een lange traditie met de Tex Willer reeks. Er zijn diverse series verschenen, reeds vanaf het begin van de jaren 50. Deze mooie traditie stopte eind 2003 toen de lang lopende series "Rodeo", "Special Rodeo" en "Mustang" plotseling werden beëindigd. Hieronder wordt getracht om een compleet overzicht te geven van alle Tex Willer uitgaven in Frankrijk (die soms ook in andere Franstalige landen verschenen, zoals België, Zwitserland en Canada). Gezien het grote aantal series zal het onderstaande niet een allesomvattend overzicht zijn - heeft u aanvullingen stuur me dan een mailtje...

Aan het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw begon het allemaal met uitgaven bij twee uitgeverijen. S.A.G. komt met de legendarische "Texas Boy" op het bekende piccolo formaat (gelijk aan de striscia uit Italie). Het allereerste nummer heet dan ook "Le totem mysterieux".

Boekjes uit deze oude serie zijn nauwelijks nog te vinden, zelfs niet voor Franse verzamelaars. Texas Boy verschijnt ook in "Youmbo Magazine", deze boekjes hebben het traditionele Franse formaat.

Tegelijkertijd publiceert uitgeverij S.E.R. verhalen van Tex in de reeks "Old Boy". Tex verschijnt er ook in de series "Humo" en "Rancho Special".

    

Maar het is pas na het beëindigen van bovenstaande reeksen dat Tex echt bekend wordt in Frankrijk. Op dat moment zal uitgeverij LUG ("éditions LUG") een aantal series lanceren die vaak jarenlang verschijnen. Het begint met een serie "Supplément à Plutos", met verhalen van Tex in de nummers 2 tot en met 8 uit die reeks. Daarna krijgt Tex zijn eigen reeks met de naam "Pluto présente Tex" - in deze serie verschijnen 35 nummers.

    

Boekjes uit deze Pluto présente Tex serie worden nog wel eens op E-Bay aangeboden, maar onder de 30 Euro zul je ze niet kunnen kopen...

Het verhaal in het nummer 35 van bovengenoemde reeks wordt vervolgd in alweer een legendarisch Frans stripboek: nummer 43 uit de "Rodeo" serie (maart 1955). De Rodeo serie zal pas in december 2003 met nummer 628 eindigen! 

Rodeo nummer 43 is zeer gewild bij (Franse) verzamelaars en daarom ook onbetaalbaar. Wel is er een aantal jaren geleden een herdruk verschenen die rond de 15 Euro kost. De Rodeo serie begon met verhalen van Miki de Ranger (het is dan ook Miki die op de cover van nummer 43 staat). Nummer 43 begint gewoon met een verhaal van Miki, pas verderop in het boekje begint het verhaal van Tex Willer. De avonturen van Miki blijven in Rodeo verschijnen tot en met nummer 275, daarna wordt Tex de absolute nummer één van de reeks. De volgorde van de verhalen is afwijkend van de Italiaanse serie en ook is de volgorde volledig anders vergeleken met de Nederlandse reeks. Wel verschijnen er met name in de jaren zeventig veel verhalen die we ook in Nederland kennen en ook veel van de mooie Galep covers zijn zeer herkenbaar voor de Nederlandse verzamelaars. 

    
    

Tussen 1955 en 2003 zal de lay-out van de boekjes een paar maal veranderen, maar het originele en "simpele" Rodeo logo van de eerste nummers blijft het mooist. Naast verhalen van Tex zijn er in een Rodeo boekje ook altijd andere strips te vinden, zoals Miki de Ranger, Tim Taylor, S.O.S. Trio en nog vele andere.

De Rodeo boekjes hebben wat minder pagina's dan de Nederlandse boekjes. En omdat er nog andere strips in staan, zal een willekeurig Tex avontuur over een groter aantal nummers zijn uitgesmeerd.

In de Rodeo serie verschijnen ook de zogenaamde "Albums Rodeo", dit is een soort omnibus met drie Rodeo boekjes er in (drie opeenvolgende nummers).

In de beginjaren van de Rodeo-reeks verschijnen de verhalen van Tex Willer ook nog in een andere bekende LUG-reeks: "Yuma". Gedurende twee jaar, nummers 49 tot en met 73, worden avonturen van Tex in de Yuma boekjes opgenomen, die niet in de Rodeo reeks verschijnen. Daarom zijn deze nummers erg populair bij Franse verzamelaars.

Vanaf april 1962 verschijnt er naast de Rodeo-reeks een nieuwe serie: "Special Rodeo". Hierin worden (meestal) nieuwe avonturen van Tex geplaatst, die precies in één of twee nummers passen. De boekjes zijn dan ook niet altijd even dik. Ook hier vind je in een boekje naast verhalen van Tex diverse andere stripfiguren. In sommige nummers is zelfs helemaal geen avontuur van Tex Willer te vinden. 

   

In het begin zijn het meestal nog de bekende Galep-covers die deze reeks sieren, maar met name bij de latere uitgaven lijken de covers getekend door lokale (Franse) tekenaars. Met nummer 185 eindigt deze reeks eind 2003. Ook in de Special Rodeo reeks worden (drie opeenvolgende) nummers gebundeld tot omnibus, uiteraard met de titel "Album Special Rodeo"

Op een gegeven moment verschijnen er ook Tex Willer verhalen in de serie "Mustang" (vanaf nummer 71). Het betreft hier echter altijd verhalen die al eerder in Rodeo gepubliceerd zijn. Ook deze reeks is gestopt.

   

Mustang boekjes worden ook per drie gebundeld tot omnibus "Album Mustang"

In het jaar 1974 krijgt Tex Willer, alweer bij uitgeverij LUG, een echte eigen serie genaamd "Tex Willer". Dit duurt helaas maar even, want al na vier nummers is het weer voorbij... Het is wel een hele mooie serie - het formaat is groter dan de Rodeo-reeks en er wordt gedrukt op beter papier. Het lijkt er op dat de hoge prijs van 5 Franc de verkoopcijfers laag houdt (vergeleken met de Rodeo boekjes die in die tijd rond de 2 Franc kosten). Jammer maar helaas. Wel worden de vier nummers, geheel in de traditie van Rodeo en Mustang, nog gebundeld tot twee omnibussen met de naam "Album Tex Willer".

   

De verhalen in bovenstaande boekjes zijn ook allemaal in de Nederlandse reeks gepubliceerd.

Heel bijzonder is een enkel album dat in 1984 verschijnt, het is volledig in kleur. Ook dit verhaal kennen we in Nederland: "de kristallen afgod".

Uitgeverij LUG wordt medio jaren '80 overgenomen door "Semic". Zij continueren de (Special) Rodeo en Mustang reeksen en publiceren ook een vijftal albums op A4 formaat, te vergelijken met de Italiaanse "Albo Speciale".

 

Ondanks dat deze albums nog niet zo oud zijn, is het nu al lastig om ze te vinden - vooral deel 1 "Flammes sur l'Arizona" is behoorlijk zeldzaam.

Als laatste wordt op dit moment nog het vierluik van "De vier moordenaars" in Frankrijk gepubliceerd (uitgeverij ERKO). Geheel parallel aan de Nederlandse en Duitse serie, de Franse titel is "Les quatre tueurs" - alle vier de albums zijn fraaie hardcovers.

Hierna werd het even stil rondom Tex in Frankrijk. Echter vanaf 2008 verschijnen er bij uitgeverij Clair de Lune prachtige albums op een tweetal formaten! Verhalen uit de Italiaanse "Albo Speciale" en de "Maxi" reeks verschijnen afwisselend als zeer fraaie hardcovers op groot formaat of als wat kleinere maar nog steeds mooie pockets met zachte kaft:

    

Deze albums zijn in vrij eenvoudig te vinden in de Franse stripspeciaalzaken... 

Voor Nederlandse verzamelaars kan het interessant zijn om de Franse boekjes te kopen. Met name in de Rodeo reeks zijn heel veel avonturen gepubliceerd die in Nederland nooit zijn verschenen. Deze Rodeo boekjes zijn bovendien niet zo heel moeilijk te vinden - maar ja, je moet wel Frans kunnen lezen natuurlijk (het kan ook een goede oefening zijn om je vakantie-frans wat op te frissen, het blijven natuurlijk stripboeken dus de tekeningen maken al veel duidelijk!). Er zijn altijd wel een paar nummers te koop via www.texwiller.nl

In de jaren '50 en '60 stond Tex Willer nog al eens op de cover van een Franse reeks, terwijl er geen verhalen van Tex in die reeks te lezen waren, hieronder een paar voorbeelden.

    

    

Bovenstaande Waki uit 1974 bevat een Tex Willer poster en op twee pagina's wordt achtergrondinformatie over de reeks gegeven. Dit ter promotie van de serie die in 1974 start (de Tex Willer serie met maar vier nummers).

Denkt u na het lezen van bovenstaande uiteenzetting "hé, er mist nog wat informatie" stuurt u dan a.u.b. een mailtje naar deze site. Ook cover-scans van met name de oude publicaties zijn meer dan welkom. Bij voorbaat dank. Het e-mail adres is info (at) texwiller (dot) nl

Als afsluiting nog een paar fraaie covers die de Nederlandse Tex Willer fan wel zal herkennen:

 

 

Met dank aan de stripwinkel "Fantasmak" in Parijs, hier kun je veel oude Tex albums vinden. De winkel is gevestigd in de Rue de Belzunce nr 17 (tel. +33-1-48.78.72.44), vlakbij het Gare-du-Nord. Ook heeft deze boekhandel een prachtig boek gepubliceerd waarin alle covers van de reeks uit 1952 zijn opgenomen (het boek kost 27,50 Euro). Die complete "Pluto presente Tex" reeks kun je er trouwens ook kopen voor 2300 Euro... Hier vind je de mooie site van deze winkel: www.fantasmak.com. Verder moet ook Roberto Roli uit Italie bedankt worden voor de diverse cover-scans die hij heeft opgestuurd!