terug naar Tex in het buitenland

home

 

 

 

 

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

TEX IN FINLAND

In 1971 startte men in Finland met een serie Tex Willer boekjes die vandaag de dag nog altijd gepubliceerd wordt. De eerste 128 nummers van deze reeks werden, zoals bekend, tegelijk met de Nederlandse boekjes in Finland gedrukt. Die 128 boekjes zijn dan ook identiek aan de Nederlandse, behalve uiteraard de taal. De Finse boekjes hebben echter geen titel (niet op de voorkant en niet op de rug van de boekjes) en de boekjes worden niet doorgenummerd - men begint elk jaar in januari weer met nummer 1.

Toch was dit niet de eerste reeks van Tex Willer in Finland. Al in de jaren '50 van de vorige eeuw verschenen er in Finland boekjes in het bekende 'Piccolo' formaat.

Bovenstaand boekje is in 1955 gepubliceerd (bedankt Janne!!!)

Hieronder een tweetal covers van de huidige reeks:

  

De linkse cover is "onze" nummer 101, De kelder des doods! De rechtse zou onze nummer 129 zijn geworden....

De Finse stripliefhebber heeft dus het geluk dat de serie nooit gestopt is, Tex is er nog altijd populair en dat is ook wel te merken aan het aantal Finnen dat deze site bezoekt. Omdat de strip nog zo populair is, liggen de prijzen van de oudste boekjes erg hoog. Zeker vergeleken met de prijzen in Nederland. Voor de eerste dertig boekjes (1971-1973) betaal je zeker 100 Euro per boekje. Deze is dan in nieuwstaat. Voor een vergelijkbaar boekje in de kwaliteit "redelijk" betaal je nog zo'n 40 tot 60 Euro. In oktober 2003 is een absoluut record gevestigd in Finland: in Tampere werd deel 1 (uit 1971) in "mint" conditie verkocht voor niet minder dan 300 Euro!!! Kassa...

De serie die in 1971 startte was niet alleen voor Nederland en Finland, de boekjes werden ook in het Noors, Deens, Engels en Duits vertaald en aldaar verkocht. Al die boekjes zijn identiek aan de Nederlandse. Alleen in Finland en Noorwegen loopt die serie nog steeds...

In de loop van 2003 verscheen er in Finland een boek over Tex Willer. Het is geschreven door één van de grootste kenners van Tex in Finland: Janne Viitala, het boek handelt voornamelijk over de Finse reeks en omdat het in het Fins is geschreven niet echt leesbaar voor de gemiddelde Nederlander....mocht je toch interesse hebben in het boek, stuur me dan een mailtje info (at) texwiller (dot) nl  Hieronder de cover van het boek: