terug naar Tex in het buitenland

home

DE NEDERLANDSE TEX WILLER HOMEPAGE

TEX IN JOEGOSLAVIň

Tex Willer verscheen in het voormalig JoegoslaviŽ van 1967 tot 1992. De burgeroorlog was de grootste reden dat de serie stopte. Het laatste avontuur was het equivalent van het Italiaanse "La Congiura" verhaal (Italiaanse nummers 354 - 357).

In KroatiŽ verschijnt de reeks nog wel, maar met niet al te veel succes.

Ik heb maar een paar boekjes in mijn bezit: 

Opvallend is dat de namen 'Tex' en 'Tex Willer' nergens op de kaft of in de strip genoemd worden. Bovendien bevat het boekje ťťn compleet Tex' avontuur (met aan het einde nog een kort ander cowboy-verhaaltje). Het verhaal is bekend, het is ook in de Nederlandse reeks verschenen (maar welk Nederlands avontuur het is moet ik nog effe nazoeken).

Let op de prijzen van de boekjes: nummer 364 (uit 1973) kostte toen 10 Dinar; nummer 862 (uit 1987) kostte 450 Dinar - hoezo inflatie! De kwaliteit van het drukwerk is behoorlijk matig te noemen. Hieronder een paar stroken:

 

De Joegoslavische/Servische reeks is dus in 1992 gestopt. In KroatiŽ wordt Tex Willer echter nog steeds gepubliceerd. In tegenstelling tot de Joegoslavische boekjes, zijn de Kroatische erg mooi. Ze lijken veel op de Italiaanse uitgaven, mooi formaat, mooie kaft.

Onderstaand boekje is rond 1995 gepubliceerd bij de eerste Kroatische uitgever:

Er is echter een wisseling van uitgever geweest, tegenwoordig zien de boekjes er zo uit: